En stor vokalist: Luciano Pavarotti

pavarottiDet här är en man som har gett hela operavärlden den framskjuta positionen som den har idag. Han anses av många som att vara den främste operasångaren under hela 1900-talet, och det säger ett och annat om hans storhet. Luciano Pavarotti föddes 1935, vilket betyder att han i år skulle blivit 80 år gammal. Han var tenor, vilket betyder att det var han som sjunger de allra högsta tonerna inom det manliga röstläget.

Trots att mannen var så stor som han var under sin karriär så höll han fast vid operetterna som gjorde honom känd. Han tog väldigt få sidosteg från sina tenortolkningar av kända italienska operetter som skrev av bland annat Bellini, Verdi och Puccini. Nu ska det ju sägas att det har kommit otroligt mycket bra opera från Italien, vilket inte gjorde det speciellt konstigt att Pavarotti höll fast vid sin nisch. Operorna som skrevs av dessa herrar är kända hela världen över och är än idag vanliga musikstycken som man vänder sig till när man verkligen vill prova på sin operaröst.

Tragiskt nog hände det som händer så många i världen. Pavarotti insjuknade i cancer 2006, efter att samma år gjort sitt sista uppträdande vid invigningarna av vinter-OS i Turin. Kampen mot cancern tog han, men till slut orkade han inte mer och gick bort den 7 september 2007. Pavarotti har varit en inspiration för mig. Han har visat att opera har en tydligt och viktig ställning inom musikbranschen och att det går att nå stor framgång. Kanske blir jag inte lika känd som honom, men vetskapen om att jag kan klättra i värdekedjan, det är möjligt tack vare Pavarotti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *