Olika röster

Ni har kanske hört talas om att det finns lite olika röstlägen för sångare, speciellt när det kommer till körer och opera. Jag tänkte att jag skulle gå igenom dem lite snabbt för att ni skulle få ett hum om vad de innebär och vad skillnaderna är mellan de olika.

Till att börja med så har vi de höga röstlägena, de som oftast tillhör kvinnorna:

– Sopran
Sopranen är de som står för de absolut högsta tonerna i en opera eller en kör. Det är en användbar och effektfull röst som gärna används mycket. Det hör också till vanligheterna att små pojkar kan sjunga sopran, innan de har kommit i målbrottet, vilket är anledningen till att det finns gosskörer. Jenny Lind (http://sv.wikipedia.org/wiki/Jenny_Lind) var en känd svensk sopran.

– Mezzosopran
Den som sjunger enligt mezzosopran är den som har ett röstläge som befinner sig mellan sopran och alt. Många gånger är det så att dessa sångare kan nå ännu högre toner, på soprannivå, men har ett bredare register än vad en sopran har, då de också kan sjunga altstämmor. Sveriges mest kända mezzosopran är Marlena Ernman.

– Alt
Alt är den mörkaste av de ljusa stämmorna, och är faktiskt ganska ovanligt. Många gånger är det så att det är mezzosopranerna som sjunger alt, då renodlade altar är svåra att hitta. Alt har en mörk klang till sig.

Det var alltså de ljusaste av röstlägen som finns, i alla fall de vanligaste. När det gäller män är det en helt annan sak, och de kan delas in i tre andra kategorier av röstlägen:

– Tenor
När en man sjunger som tenor så sjunger han enligt den högsta stämman i röstläget. Dock finns det kontratenorer som sjunger än högre, men tenor är vanligast. Det finns många olika variationer och nivåer när det gäller tenorer, men det är ett vanligt röstläge som många sångare har. En av Sveriges mest kända tenorer var Jussi Björling.

– Baryton
Baryton är männens motsvarighet till kvinnornas Mezzosopran, nämligen det röstläge där man kan klinga mellan både tenor och bas. Det finns mängder av olika klasser på baryton, där vissa lägen passar bättre inom operan och andra passar bättre inom exempelvis musikaler. En känd svensk som sjunger enligt baryton är Loa Falkman.

– Bas
Det här är den absolut lägsta stämman i en sångröst, och jag gissar på att du någon gång hört en bas om du lyssnat på en kör. Basrösten är en utmaning att bemästra och ibland ganska svåranvänd, vilket betyder att baser oftast inte får sjunga på sina lägsta register, utan behöver höja sig en aning för att det ska passa in i sammanhanget. Annars är det riktigt läckert att lyssna på någon som kan hantera en bas fulla register, så passa på om ni får möjlighet.

Som ni ser så är det många olika röstlägen som finns inom musiken, och det är också många olika inom de olika kategorierna. Nu har ni i vilket fall lärt er något om hur det ser ut och vad de olika rösterna innehåller, samt fått några namn på typiska sångare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *