Turandot på Dalhalla

Nu när det snart är dags att ställa om till vintertid vet vi att sommaren definitivt är över för den här gången. Det gör mig lite vemodig, även om jag tycker att det varit en mycket bra sommar. Höjdpunkten var att jag besökte Dalhalla för första gången (men definitivt inte sista) för att se deras uppsättning av Turandot. Puccini är inte min största favorit, och Turandot är inte en av hans bästa operor (i mitt tycke, andra håller inte med), men ändå långt ifrån dåligt. Turandot är nog för övrigt känt för arian ”Nessun dorma” som blev väldigt populär på 1990-talet och det inte utan skäl – det är ett fantastiskt stycke musik! Så innan jag går vidare så tänkte att jag skulle länka till Luciano Pavarotti när han framför den i Los Angeles. Fullständigt lysande! Pavarotti är ju min stora förebild och här visade han att han är en av de största tenorerna någonsin!

Magnifik uppsättning
Även om Turandot inte tillhör mina favoriter så måste jag säga att uppsättningen på Dalhalla var fantastisk – så ska en operauppsättning genomföras! Turandot är inte utan sina stora problem vad gäller själva storyn. Den var helt enkelt över Puccinis förmåga som berättare (om än inte som kompositör) och de problem jag hade med Dalhalla-uppsättningen hade ingenting med deras framförande att göra utan helt enkelt grundmaterialet (även om Dalhalla förbättrade det på flera vis). Dagens Nyheters recension av föreställningen speglar på många vis min egen åsikt i ämnet, inklusive det faktum att Nina Stemme imponerade stort – jag blev riktigt avundsjuk, det erkänner jag villigt.

Längtar till nästa sommar
Det var mitt första besök på Dalhalla och jag fick definitivt blodad tand. En helt fantastisk operascen och en uppsättning som höll mycket hög klass. Än så länge är det oklart vilken opera som kommer att sättas upp 2016, men jag kommer att hålla ögonen öppna. Oavsett vilken opera det blir så kommer jag nog att besöka den ändå. Turandot var ju ingen av mina favoriter men blev ju ändå till en oförglömlig upplevelse! Dalhalla-besöket var definitivt sommarens riktiga höjdpunkt för min del och jag grämer mig lite för att jag inte varit där tidigare somrar! Men jag lovar att göra bot och bättring!

Andra tecken på att sommaren är slut

dynbox
En snygg dynbox jag skulle vilja ha!

Ytterligare tecken på att sommaren är slut är att mor och far flyttat in trädgårdsmöblerna för att skydda dem från det värsta höstrusket. Det går ju liksom inte att sitta ute längre utan att frysa sig halvt ihjäl! Utemöblerna var också nya för i år (köpta hos Trademax) så mamma och pappa är lite extra noga. De har till och med köpt en dynbox för att förvara de olika dynorna i, inte bara över vintern, men även under sommaren, när det exempelvis regnade. Jag önskar på sätt och vis att jag var lika ordentlig som mamma och pappa, men det kommer nog inte att ske. Men som sagt, nu är utemöblerna undanstoppade och sommaren är definitivt 100 % över för den här gången!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *