Utbildning i opera

Hur kommer det sig att man börjar sjunga opera? Hur upptäcker man att man har fallenhet för den här formen av sång? Det är inte direkt lätt att svara på, då jag tror att det varierar mycket mellan olika sångare, men för mig handlade det om att jag helt enkelt har älskat att sjunga hela mitt liv. Det gjorde att jag i unga år gick på sångutbildningar, och sjöng mycket i kör. Det var just körsången som gjorde att jag kunde upptäcka min potential och framför allt har jag mycket att tacka körledaren för.

Det var tack vare kören och sånglektionerna som jag sökte till estetiska programmet på gymnasiet och där valde att lära mig än mer om musik. För jag insåg samtidigt att det inte är hållbart att hålla sig till en nisch, utan att fortsätta utvecklas helt och hållet inom många olika grenar inom musiken. De tre åren på gymnasiet lärde mig mycket och det var ofta som jag fick ta på mig operarollen när vi gjorde våra framträdanden. Det gjorde mig absolut ingenting, och i och med det så lärde jag mig än mer om sångkonsten.

Efter gymnasiet så började jag jobba lite, och sjöng återigen i kör på sidan av, men sen upptäckte jag att det finns lite olika utbildningar runt om i landet. Ta den här utbildningen exempelvis, som finns i Härnösand:

Jag pluggade visserligen inte opera i Härnösand, utan jag utbildade mig i Göteborg, men av videon att bedöma så var upplägget på utbildningen mycket lika det jag gick igenom. Det är också tack vare utbildningen som jag nu är ute och framträder mer, och det var speciellt nervöst första gången som jag stod ensam på scenen. Förhoppningsvis tar det mig än längre i karriären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *