Vår operadiva – Malena Ernman

Vi har haft våra kända operasångare genom tiderna i Sverige. De är faktiskt ganska många till antalet, och det finns några som har haft en enorm musikalisk påverkan på den svenska operascenen, så som Jenny Lind och Jussi Björling. Det finns med andra ord en tradition i det här landet att vara operasångare och göra det bra, vilket moderna varianter som Loa Falkman och Tommy Körberg är exempel på. Som operasångare har man stenkoll på sin röst, vilket i sin tur betyder att man är väldigt flexibel i utövningen, och kan sjunga mycket.

Men den operasångare som är absolut mest känd idag i Sverige är Malena Ernman. Hon är högt rankad inom operan internationellt sett och har verkligen satt sitt avtryck på den internationella scenen. Förutom att hon har deltagit i mängder av operetter så var det också hon som tog in operan i det populärkulturella. Hon var nämligen med i Melodifestivalen med en operett och det var en låt som tog henne ända fram till vinsten. Det betydde att Sverige det året skickade en operasångare till Eurovision Song Contest, en tävling som kan ses av miljontals människor världen över. Att operan tog ett kliv in i våra vardagsrum var därmed ett faktum. Här kan du se hennes framträdande från Eurovision Song Contest i Moskva från 2009.

Att fylla sin karriär och kändisskap med mer
Det hände minst sagt mycket för Malena Ernman efter det att hon gick och vann Melodifestivalen och fick internationellt genomslag, inte bara inom operakretsar. Det var det ena framträdandet efter det andra, intervjuer och nya låtar. Men efter att stormen bedarrat något och hon inte var senaste skriket så gjorde hon helt enkelt det hon skulle för att fortsätta sin karriär. Operan blev åter hennes hem och hon står nu på scenerna med bravur och med ett namn som ringar bekant i många människors öron, världen över. Hon har med andra ord verkligen tagit bra och givna val för att förvalta sitt kändisskap. Men det räcker inte där, för Malena har gjort sitt för att säga ifrån i det politiska klimatet vi har i Sverige. Och det är bara att beundra, och önska att fler kändisar gjorde i vårt land.

Tydliga ställningstaganden
Det är det här som får mig att älska Malena, mer än enbart för hennes insatser inom musiken. Hon har en karaktär och styrka som jag gärna matchar mig emot. Att hon tar ett så tydligt ställningstagande mot främlingsfientligheten är ärofyllt och något som verkligen ska uppmärksammas, för det är det inte många som gör. Det är samtidigt också något som behövs i dagens klimat, där vi har ett främlingsfientligt parti som växer sig allt starkare och får allt fler att rösta på dem. De står för en politik som innebär att man gör skillnad på människor, och jag känner verkligen avsmak i den formen av debatt. Men jag kan inte göra min röst hörd lika mycket som kändisar kan, och att Malena är en av de få som faktiskt tar debatten, allt från övergripande ner till enskilda personer gör att hon växer extremt i mina ögon. Jag beundrar verkligen hennes person och hennes fantastiska talang, så för oss operasångare med ambitioner om de stora scenerna så finns det knappast någon bättre att se upp till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *